30 d’abr. 2012

Haendel

El blog se n'ha anat de vacances, però ha tornat. 

Volia aturar-me, a petició d'un lector del blog, a escoltar una obra del gran Friedrich Haendel. La veritat és que m'hauria agradat publicar aquest post el dia 19 de Maig, allà a les... 12 de la nit. Però vaja, l'any que vé serà.



Hem de tenir en compte que parlar de Haendel és parlar d'un dels "grans" compositors de la història de la música clàssica. No és ningú per descubrir, ni algú que no hagueu escoltat mai. Sense anar més lluny, el mític cor "Hallelujah", és seu... o també la Sarabande que molts vau escoltar amb l'emissió d'aquest anunci de Levi's, fa uns anys.



Nascut a Halle l'any 1685 i mort a Londres l'any 1759, Haendel va ésser un dels grans compositors del barroc musical. Tot i néixer a Alemanya, Haendel a establir-se l'any 1712 a Anglaterra, on es quedaria fins la seva mort. A més, cal dir que els anglesos el consideren "molt seu".

La seva obra és molt extensa i alhora interessant. Estem parlant, en la meva opinió, d'un dels grans pilars de la història. Continuador de l'estil que havia utilitzat Purcell, la música de Haendel és subtil i brillant, amb l'elegància de l'estil francès, i alhora la força de la música anglesa.

El catàleg d'obres d'aquest personatge és impressionant. Es resumeix amb les següents xifres: 

Més de 600 obres de música vocal i instrumental, on trobem plasmats tots els gèneres de l'època, que a més, no són pocs. Pel que fa a la música vocal, trobem des d'Òperes en diferents idiomes (més de 40), a Oratoris, Cantates, Duos, Trios, Àries, Himnes... 
La música instrumental no queda enrere amb 34 concerts per solistes, 23 Concerti Grossi, Simfonies, Suites, Obertures i més de 180 peces per clavicèmbal (30 suites i obertures, i moviments solts).

El que us volia proposar avui és un himne que forma part dels Coronation Anthems, concretament el primer: Zadok, the priest (HMV 258)*

Els altres tres són: My heart is inditing (HMV 259), The king shall rejoice (HWV 260) i Let thy hand be strengthened (HMV 261).
Haendel va escriure aquesta obra amb motiu de la coronació de George II d'Anglaterra, tot i que després es va fer popular i amb el temps va reutilitzar algunes parts d'aquests per realitzar alguns dels seus Oratoris.

*Quan parlo de HMV, em refereixo a Händel Werke Verzeichnis, que traduït vol dir Catàleg d'obres de Haendel. És com parlar dels números d'Opus d'altres compositors. Hi ha qui utilitza "Opus" i hi ha qui utilitza diferents sigles: Bach - BWV, Mozart - KV...

El que si coneixereu tots però, és justament aquest: Zadok, the priest. 

Us el deixo perquè una persona em va preguntar d'on prové l'himne de la Champions League.
Lògicament, arranjat, en aquest cas per Tony Britten l'any 1992. Us recomano que escolteu doncs, els dos vídeos. Molt millor Haendel, sens dubte:

Choir of Westminster Abbey




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada