2 d’abr. 2012

Balákirev

Sovint sentirem a parlar de Borodin o dels altres compositors del grup dels cinc. La majoria d'ells es continuen interpretant avui en dia (alguns més que d'altres), i les seves obres se segueixen recordant a les sales de concerts de tot el món.

Això però, no és el que li ha passat a Mili Balákirev. El fundador del grup dels cinc, ha caigut en l'oblit.

Les seves obres difícilment s'interpreten a l'actualitat, i rarament algú recorda el seu nom (a no ser, és clar, que la gent el recordi com un dels membres del grup dels cinc, i en concret, com al fundador).



Mili Balákirev, va néixer l'any 1836 a Nizhni Nóvgorod, i va morir l'any 1910 a San Petersburg. Tal i com ja he dit, és recordat molt més per haver "fundat" el grup dels cinc que no pas per les seves obres.

Balákirev destacava per ser un bon pianista, però igual que Borodin, es dedicava a altres coses. Als 18 anys compaginava l'enginyeria amb la música. Glinka, però, el va convèncer perquè deixés la primera de les disciplines per dedicar-se exclusivament a la segona. 

La seva gran aportació va ser com a pedagog. Entre els seus alumnes es trobaven Rimski-Kórsakov, Mussorgsky i Borodin
A l'Escola lliure de Música de San Petersburg, juntament amb aquests alumnes i Cui, és on funda el que passaria a la història com el grup dels cinc

Balákirev destaca també per tenir moltes obres incompletes, que es dedicaria a revisar i acabar durant els seus últims anys de vida.

Entre les seves obres més conegudes, trobem dues simfonies, la Simfonia 1 en Do Major i la Simfonia 2 en Re menor. El seu poema simfònic més conegut, és sens dubte Tamara, i la seva obra més interpretada i coneguda a l'època, Islamey; una fantasia oriental per a piano. Tot i això, la seva col.lecció musical estava construida en gran part per cançons folklòriques russes.

El que us deixo avui, és la seva Simfonia 1 en Do Major, completa. 
Crec que és important conèixer l'obra d'aquest home. No hauria de passar per alt a ningú. Si la simfonia completa us resulta massa llarga, sempre podeu escoltar algun dels seus moviments. Us recomano el segon, l'Scherzo.

Aquí teniu el minutatge perquè pogueu situar-vos ràpidament sobre el moviment que vulgueu. Disfruteu de Balàkirev!

Mov.I: Largo - Allegro vivo 00:00
Mov.II: Scherzo: Vivo 12:53
Mov.III: Andante 20:27
Mov.IV: Finale: Allegro moderato 34:15

Orquestra: Russian State Symphony Orchestra
Director: Igor Golovschin













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada