31 de març 2012

Borodin

El fet d'haver arribat a Rachmaninov és una bona excusa per parar-nos durant uns dies a la música russa, i més concretament, en el que s'anomena El grup dels cinc
Amb aquest, Rússia entra de ple en la seva música nacionalista. Aquest grup es va crear amb la intenció de produir un tipus de música "específica" de Rússia, enlloc d'imitar la música que s'estava fent a Europa.

Els membres d'aquest grup són Mili Balàkirev (és el fundador), Aleksandr Borodin, Mussorgski, César Cui i Rimski-Kòrsakov.

El que és més interessant d'aquest grup, és que cadascún dels diferents compositors juga un paper diferenciat musicalment parlant, que podrem anar veient amb algunes de les seves diferents obres.

Crec que una bona manera d'introduir-nos a aquest grup de nacionalistes (hem de tenir en compte que de compositors nacionalistes russos n'hi ha molts més), és parlant de Aleksandr Borodin. El que considero el poeta del grup dels cinc.



Borodin va néixer a San Petersburg l'any 1833, i la seva àrea d'especialització va ser la química. 
No va ser fins als 30 anys, l'any 1863, que va rebre les primeres classes formals de composició, de les mans del que més tard seria el fundador del grup dels cinc, Mili Balàkirev. 

Al 1869 ja ens trobem amb la seva primera simfonia. 
Després d'aquesta data, apareixen moltes de les seves obres més importants, entre elles, El Princep Igor, òpera que sembla ser que van acabar Rimski-Kòrsakov i Glazunov un cop Borodin va morir, amb només 53 anys.

De les diferents obres que té (recordem que la seva ocupació principal era la química, no la composició), destacaria els dos quartets de corda, el quintet de corda i piano, i la sonata per a violoncel i piano.

El que escoltarem avui és un dels moviments més coneguts dels seus quartets. Concretament, el 3r moviment (Nocturn) del quartet N.2 en Re Major.

Música delicada però alhora amb molt de caràcter i amb una importantíssima càrrega melòdica que és impossible que deixi a ningú indiferent. 
Disfruteu d'un magnífic dia amb bona música!

Quartetto d´archi della Scala:

Francesco Manara - Violi
Pierangelo Negri - Violi
Simonide Braconi - Viola
Massimo Polidori - Violoncel


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada